Julsill eller bara nyklassiska sillinläggningar.
Nu tänker jag skriva om mina favoritinläggningar vilket kommer ifrån allt om mat julspecial något år sedan men smakerna funkar fortfarande bra.
Äppel- och kanel sill
Rosmarin- och enbärs sill
Apelsin, chili - och stjärnanis sill

Snabb sillag:
2 dl Vatten
1 dl Strösocker
0,5 dl Ättiksprit
Värm upp tills sockret har löst sig och sedan låt det svallna.
klart att använda!
obs! en omgång lag räcker till en sillinläggning!
Äppel- och kanel sill:
1 burk inläggningssill
2 st röda äpplen, typ: ingrid marie.
kanelstänger.
Gör så här:
skälj och dela äpplet
varva avsköljd inläggningssill med äpplen och kanelstänger i en ren vacker gammaldags glasburk och häll över inläggningslagen, låt stå och dra in smakerna i ett dygn.
Apelsin, chili- och stjärnanis sill:
1 burk inläggningssill
1 stor Apelsin
1 medelstor röd chilifrukt
5 stjärnanisar
Gör så här:
Rengör Apelsinen noga och skiva den.
Skiva chilifrukten och pilla ut kärnorna.
Varva avsköljd inläggningssill med apelsin- och chilifrukts skivor, med stjärnanisen i en ren och vacker burk.
Låt det dra i ett dygn!
Rosmarin- och enbärs sill:
1 Burk Inläggninssill
4 st kvistar Rosmarin
10 st enbär
Gör så här:
Varva avsköljd inläggningssill med rosmarin kvistar och enbären i en ren och vacker burk.
Låt sillen dra i ett dygn i kylskåp.
Tips! Gör gärna dubbelt eller flerdubbelt av inläggningslagen så blir sillarbetet lättare och mycket mer effektivt!
Första adventsbak
Nu är julen här igen och jag kollade efter ett bra recept på en saffransdeg, som inte slutar som torra degbullar eller brända kusar.
Sen lyssnade jag på Mia Öhrn på p4 (tror jag), som rekomenderade att degen kunde jäsa en mycket längre tid än vad recepten rekommenderade!

Så nu kommer mitt favoritrecept på saffransdeg som kommer från en gammal upplaga av vår kok bok:
50g Jäst
150g Margarin
5 dl Standardmjölk
½ tsk Salt
1,5 dl Strösocker
1,4 - 1,5 l Vetemjöl
Sist men inte minst 2 pkt Saffran.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Smält margarinet och gör ett degspad tillsammans med mjölken och saffranet.
Häll i degspadet i bunken, häll även i salt och sockeret och rör om.
Blanda i vetemjölet lite i taget, men blanda i lite mindre vetemjöl än vad som är rekommenderat.
Låt degen jäsa i ca. 45 minuter.
Knåda degen och bilda olika former (jag gör hellst stora kusar eller sniglar).
Låt brödet jäsa på plåtar i ca. 30 minuter.
Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg.
Baka dem i mitten av ugnen i ca. 8 minuter på ca. 225 - 250 grader.
Låt dem vila under en bakduk.
Som godast serveras de varma tillsammans med ett riktigt stort kallt glas mjölk.
*Jag låter mina kusar bakas en mindre tid men låter de vila sig klara, jag förlängde även jäsningstiden i receptet. För att bäst hålla dem saftiga ska de serveras nybakta eller frysas in så fort de kallnat.
Ännu en matblogg!
Tack! Matbloggaren...