Första adventsbak


Nu är julen här igen och jag kollade efter ett bra recept på en saffransdeg, som inte slutar som torra degbullar eller brända kusar.

Sen lyssnade jag på Mia Öhrn på p4 (tror jag), som rekomenderade att degen kunde jäsa en mycket längre tid än vad recepten rekommenderade!






Så nu kommer mitt favoritrecept på saffransdeg som kommer från en gammal upplaga av vår kok bok:

50g Jäst

150g Margarin

5 dl Standardmjölk

½ tsk Salt

1,5 dl Strösocker

1,4 - 1,5 l Vetemjöl

Sist men inte minst 2 pkt Saffran.

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.

Smält margarinet och gör ett degspad tillsammans med mjölken och saffranet.

Häll i degspadet i bunken, häll även i salt och sockeret och rör om.

Blanda i vetemjölet lite i taget, men blanda i lite mindre vetemjöl än vad som är rekommenderat.

Låt degen jäsa i ca. 45 minuter.

Knåda degen och bilda olika former (jag gör hellst stora kusar eller sniglar).

Låt brödet jäsa på plåtar i ca. 30 minuter.

Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg.

Baka dem i mitten av ugnen i ca. 8 minuter på ca. 225 - 250 grader.

Låt dem vila under en bakduk.

Som godast serveras de varma tillsammans med ett riktigt stort kallt glas mjölk.

*Jag låter mina kusar bakas en mindre tid men låter de vila sig klara, jag förlängde även jäsningstiden i receptet. För att bäst hålla dem saftiga ska de serveras nybakta eller frysas in så fort de kallnat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0